Etusivu > Palvelut > Asiantuntijatoiminta > Käynnissä olevat hankkeet > Rivitalojen yläpohjien palo-osastoinnin toimivuuden selvityshanke

Rivitalojen yläpohjien palo-osastoinnin toimivuuden selvityshanke

Rivitalojen yläpohjien palo-osastoinnin toimivuuden selvityshanke perustuu pelastuslaitosten huoleen ja mediauutisoinnin antamaan kuvaan siitä, että rivitalohuoneistoissa syttyvät tulipalot leviävät usein yläpohjan kautta laaja-alaisiksi kattopaloiksi, jotka puolestaan aiheuttavat aina merkittäviä taloudellisia ja inhimillisiä vahinkoja. Mediauutisoinnin mukaan palot vaikuttavan leviävän hämmästyttävän nopeasti täyden palon vaiheeseen ennen palokunnan saapumista, vaikka vuodesta 1990 alkaen huoneistokohtainen palo-osastointi on pitänyt ulottaa myös ullakolle ja yläpohjan onteloon. Tätä mielikuvaa tukevat myös pelastuslaitosten havainnot.

Koska palojen leviäminen yläpohjassa ei näytä rajoittuvan palo-osastoon, ongelma on osastoivien rakenteiden toteutuksessa, suunnittelun väärissä lähtökohdissa tai rakennuksen käytön ja ylläpidon laiminlyönneissä.

Tulevat tilaisuudet

Hankkeen sisältö

Hankkeessa selvitetään rivitalojen yläpohjien palo-osastointiin liittyviä ongelmia ja laaditaan eri toimijoille kohdentuvat konkreettiset suositukset paloturvallisuuden parantamiseksi. Selvitystyössä tullaan keskittymään alle 10 vuotta vanhojen rivitalojen palo-osastoinnin toimivuuteen vertaamalla suunnitelmia toteutukseen ja paikalla vallitsevaan tilanteeseen. 10 vuoden ikäraja on valittu syystä, että kohteilla, joissa havainnoidaan puutteita, on mahdollisuus reklamoida rakennusvirheestä rakennuttajan takuuajan puitteissa. Tällä uskotaan olevan positiivinen vaikutus rakentamisen laatuun selkeiden rakennusvirheiden tai laiminlyöntien osalta. Hankkeen perimmäinen tarkoitus on rivitalorakennusten paloturvallisuuden parantaminen tulevaisuudessa.

Rivitalojen yläpohja sisältä ja sinne kulku ulkoa

Yläpohjan rakenteita
Huoneistojen välissä yläpohjassa tulee olla palo-osastoiva seinä. Tässä kuvassa se on vaalea kipsilevy oikealla. Seinä tulee rakentaa tiiviisti vesikattoon asti.
Rivitalon katto
Rivitalon yläpohjan pääsee tarkastamaan katossa olevan tarkastusluukun kautta. Jokaisella palo-osastolla on oltava oma tarkastusluukkunsa.

Hankkeen toteutus

Hanke koostuu kahdesta työpaketista: 1. tilannekuvan muodostaminen ja 2. toimenpidesuositusten laadinta.

Hankkeen toteutus alkaa kohdekäyntien osalta toukokuussa 2024. Kohdekäyntejä toteutetaan pelastuslaitosten kanssa ympäri Suomea laajan otannan sekä tilannekuvan muodostamiseksi. Kohdekäynnit jatkuvat vuoden 2024 loppuun. Hankkeelle on perustettu ohjaus- ja projektiryhmä alan toimijoista, joka kokoontuu säännöllisesti hankkeen aikana.

Analysointi- ja raportointivaihe on suunniteltu ja aikataulutettu vuoden 2025 alusta alkaen ja jatkuen elokuulle 2025. Keväällä 2025 aikana hankkeen tuloksista tiedotetaan koulutusten ja webinaarien muodossa avoimesti.

Hankkeen rahoittaa Palosuojelurahasto ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kanssa. Hankkeen kesto on 1.1.2024–31.8.2025.

Selvityshanke mediassa


Rivitalojen yläpohjien palo-osastointi -selvityshankkeen tilanne 5.12.2024

Rivitalojen yläpohjien palo-osastoinnin toimivuuden selvityshankkeen kohdekäynnit valmistuivat viikolla 48/2024. Tarkastuskohteiden aineistoksi muodostui 79 taloyhtiötä ympäri Suomen (kuva x paikkatietoikkuna). Kaikki Suomen 21 pelastuslaitosta osallistuivat kohdekäyntien toteutukseen toiminta-alueellaan. Aineistoon päätyi sekä onnistuneita että epäonnistuneita palo-osastoivia rakenteita. Tilannekuvan muodostaminen jatkuu kohteista kerätyn aineiston analysoinnin muodossa. Keväällä 2025 tullaan järjestämään webinaareja, joissa esitellään kohdekäyntien havaintoja. Näistä webinaareista ilmoitetaan Palopäällystöliiton kanavissa, ja ne myös tallennetaan katsottavaksi myöhemmin Palopäällystöliiton YouTube-kanavalta.

Esimerkkejä onnistuneista ja epäonnistuneista yläpohjien palo-osastoinneista

ruuveilla kiinnitetty tukirima
Huoneistojen väliseinän ja kattopohjan liitos, joka sallii ristikkokentän taipuman. Tiivistys- ja tukisoirot on kiinnitetty ruuveilla kattopohjan läpi. Palo-osastoivan seinän ja kattopohjalevytyksen välissä näkyi kivivillaa tiivisteenä.
Saumavillaa yläpohjan tiivisteenä.
Välikaton ja ullakon limitetty liitos. Limitys parantaa liitoksen palokestävyyttä sekä äänen eristävyyttä huoneistojen välillä. Asunnon ja ullakon seinien liitokseen on asennettu saumavilla tiivisteeksi.
Aluskatteen ja tiilikatteen välinen tiivistysvilla.
Tiilikatteen ja aluskatteen välissä on tiivistysvilla, joka ei täysin tiivisty kattotiilien alapintaan. Palokaasut pääsevät kiertämään raosta palo-osastojen (ullakoiden) välillä.
palo-osastointia levitetty ulkoseinän suuntaisesti
Huoneistojen palo-osastoivan väliseinän levitys on ulkoseinän suuntaisesti. Levitys on toteutettu täyteen ristikkoväliin. Levityksellä on oma apurunko, jolla levyt saadaan kiinnitetyksi asiallisesti.
työvalo yläpohjassa
valo näkyy huonon palo-osastoinnin liitoksesta

Huoneistojen palo-osastoivan väliseinän harjalla havaittiin epätiiveyttä. Valo loistaa seinän ”yli”. Tiivistysvilla ei ulottunut harjalle. Ongelmaa on havainnollistettu työvalolla seinän takaa. Yläpohjan/ullakon tuuletus on tärkeä seikka rakennusfysikaalisen toiminnan kannalta. Tuuletus harjalta on järjestetty alipainetuulettimella RIL-107-oppaan mukaisesti.


Yhteystiedot

Juhan-Petteri Laakso
RI(AMK), hankepäällikkö
juhan-petteri.laakso(at)sppl.fi
puh. 044 7734 112