Mitä jos joutuisin pelastustehtäviin säteilyonnettomuustilanteessa?
Mitä tulee mieleen sanasta säteily? Ehkä lentokentän matkalaukkuröntgenit, altistuminen sisäilman radonille tai ydinvoiman käyttö ja siihen liittyvät onnettomuudet? Säteilyä hyödynnetään maailmalla mitä erilaisimmissa sovelluksissa niin terveydenhuollon kuin teollisuuden ja tutkimuksenkin aloilla. Myös meillä Suomessa käytetään ja kuljetetaan päivittäin lukuisia erilaisia säteilylähteitä. Säteilyyn liittyvät asiat saattavat tuntua monista vaikeasti ymmärrettäviltä, säteilyä kun ei aistein voi havaita.
Varautuminen säteilyonnettomuustilanteeseen
Pelastustoimella on luonnollisesti oma roolinsa mahdollisessa ydinonnettomuustilanteessa, mutta omien arkityötehtävien yhteydessä eteen saattaa tulla myös erilaisten säteilylähteiden aiheuttamia poikkeamatilanteita. Ydinonnettomuuksiin verrattuna niin sanottujen säteilytilanteiden seuraukset eivät ole yhtä vakavat, mutta tällaisia tapahtumia sattuu paljon useammin. Onkin tärkeää, että niillä henkilöillä, jotka saattavat olla tekemisissä säteilyn kanssa, olisi perustietämys säteilyasioista.
- Mitä säteily on ja missä sitä käytetään?
- Miten säteilyn määrää ja vaikutuksia voidaan arvioida?
- Miten säteilyltä voidaan suojautua?
- Millaisia riskejä säteilyyn liittyy?
Kun näihin kysymyksiin pystyy vastaamaan edes jollakin tasolla, niin se mahdollistaa muun muassa oikeanlaisen toiminnan säteilyyn liittyvissä onnettomuustilanteissa, jollaisiin myös pelastustoimen työntekijät saattavat joutua. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi:
- Onnettomuus radioaktiivisen aineen kuljetuksessa
- Säteilylähteen paikallistaminen ja turvaan saattaminen
- Kontaminaation eli radioaktiivisen lian leviämisen estäminen
Lisäksi säteilyn käyttäjiltä saattaa tulla avunpyyntöjä muun muassa säteilyn mittaamiseen liittyen, jos heidän oma kalustonsa tai osaaminen ei ole riittävällä tasolla.
Eri säteilytilanteissa on myös tärkeää seurata ja ymmärtää siihen liittyvää viestintää, jota voi tulla monelta taholta. Toisen tahon viestin tai tiedotteen sisällön ymmärtäminen, ja sen perusteella oikein mitoitettujen toimien suorittaminen on keskeistä oman työturvallisuuden kannalta.
Näihin asioihin kannattaa varautua etukäteen, esimerkiksi kasvattamalla omaa säteilytietämystään erilaisten koulutusten kautta. Kukaan ei varmasti halua joutua säteilytilanteeseen tietämättä, miten siinä tulisi toimia.
Blogitekstin kirjoittaja:
Jussi Aromaa
säteilyturvallisuusasiantuntija
Platom Oy
jussi.aromaa@platom.fi
➜ platom.fi/kaytettavyys/sta
➜ linkedin.com/company/platom-oy
➜ linkedin.com/in/jussi-aromaa-b20b99213
Kommentit