Uutiset

Etusivu > Uutiset > Vuoden Palomies on pelastusalan johtamismenetelmien kehittäjä

Vuoden Palomies on pelastusalan johtamismenetelmien kehittäjä

Vuoden Palomies 2022 on ansiokkaasti kehittänyt pelastusalan johtamismenetelmiä ja osaamista vuosikymmenien ajan. Pelastusopiston yliopettaja Matti Honkanen on monen johtamismenetelmiä kehittäneen hankkeen ja työryhmän alullepanija ja yhteistyön rakentaja. Myös valtakunnalliset suuronnettomuusharjoitukset ovat hänen kehitystyönsä tulosta. Pelastusalalla hän on toiminut jo neljäkymmentä vuotta.

Matti Honkasella on vuosikymmenten kokemus pelastusalalta. Viimeiset 20 vuotta hän on toiminut Pelastusopiston yliopettajana. Perusteina Honkasen valinnalle Vuoden Palomieheksi mainitaan aktiivinen ote johtamismenetelmien ja -osaamisen kehittämiseen sekä vaikuttaminen eri pelastustoimen hankkeissa. Perusteluissa nousee esiin myös se, kuinka Honkanen ottaa huomioon toiminnassaan koko pelastustoimen, niin opiskelijat kuin pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat.

– Olen aina ollut kiinnostunut pelastustoiminnan johtamisesta sekä johtamismenetelmien ja -osaamisen kehittämisestä. Se on yksi keskeinen osa-alue pelastusalalla, ja sen kehittämiselle on aina tilausta, Honkanen kertoo.

Opetustyön lisäksi Honkanen on vuosikymmenien aikana ollut mukana useissa työryhmissä kehittämässä pelastusalan johtamismenetelmiä. Esimerkiksi pelastustoimen omaan käyttöön rakennettu verkkokoulutusalusta Koulumaali, pelastustoiminnan johtamisen osaamiskartoitusmallit ja sähköinen arviointisovellus (OKA), samoin kuin pelastustoiminnan johtamisen käsikirja ja valtakunnalliset suuronnettomuusharjoitukset ovat Honkasen kehitystyön tulosta.

Vuoden Palomies -tunnustus on hyvän yhteistyön tulos

Vaikka Honkanen on ollut monessa hankkeessa ja työryhmässä primus motorina, painottaa hän kuitenkin, että Vuoden Palomies -tunnustus on hyvän yhteistyön tulos, jossa merkittävässä osassa ovat laajat ja yhteistyökykyiset verkostot. Pelastustoimea ei Honkasen mukaan voisi kehittää ilman työryhmiä ja alan yhteistyötä.

– Kun ideoita tulee, niistä keskustellaan yhteistyökumppaneiden kanssa ja viedään yhdessä asioita eteenpäin. Lisäksi työnantajani, Pelastusopisto, on ollut tärkeässä roolissa, sillä se on tukenut ja mahdollistanut toiminnan kehittämisen.

Merkittäväksi tekijäksi Honkanen nostaa myös uusien menetelmien ja toimintamallien testaamisen yhdessä Pelastusopiston opiskelijoiden kanssa, joilta saatu palaute on ensiarvoisen tärkeää.

– Valinta Vuoden Palomieheksi tuntuu hyvältä ja liikuttaa, sillä arvostan suuresti tätä tunnustusta. Onhan tämä suurimpia kunnianosoituksia, mitä tällä alalla voi saada.

– Suuri kiitos kuuluu jo mainituille opiskelijoille ja yhteistyötahoille sekä kollegoille, mutta myös omalle perheelle ja läheisille, jotka ovat olleet tukena ja mahdollistaneet sen, että voin olla monessa mukana.

Vuoden Palomies on tunnustuksenosoitus esimerkillisestä toiminnasta, erityistä tunnustusta ansaitsevan pelastustehtävän suorituksesta tai muusta teosta, joka kohottaa pelastusalan, pelastuslaitosten tai palokuntien arvonantoa. Valinnan tekee vuosittain toimikunta, johon kuuluu edustaja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK), Suomen Palopäällystöliitosta (SPPL), Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta (JHL) ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitosta (SSPL).

Vuoden Palomies on valittu vuodesta 1982 lähtien. Vuoden palomies 2022 julkistettiin Vuoden Palomies 40 vuotta -juhlatilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä

Lisätietoja:
Vuoden Palomies 2022 Matti Honkanen, puh. 0295 453 459 / 050 3070708
Vuoden Palomies -toimikunnan puheenjohtaja Seppo Lokka, puh. 044 7943 671

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *