Blogi

Etusivu > Blogi > Hyppy muille maille vierahille – kansainvälisiä oppeja pelastusalalla

Johtoauto Odensen keskustassa hiljaisena kesäiltana.

Hyppy muille maille vierahille – kansainvälisiä oppeja pelastusalalla


Moni meistä on kokenut sen tunteen, kuinka matkailu vapaa-ajalla on tuonut uusia kokemuksia ja muistoja. Joskus matkailusta saattaa jäädä jopa uusia tapoja arkeen, kuten vaikka ruokailun tai liikunnan muodossa. Teemme tätä myös siksi, että voimme oppia ja ymmärtää maailmaa paremmin.

Elämme aikakautta, jossa tunnistetaan ja tunnustetaan elinikäinen oppiminen, eikä mikään asia tule koskaan valmiiksi ilman, että sitä voisi johonkin suuntaan hienosäätää. Joskus, mutta myöskin yhä useammin, joudumme jopa hyppäämään täysin tuntemattomaan ja selviytymään uusista tilanteista, joiden olemassaoloa emme edes aiemmin tiedostaneet.

Miksi minun pelastustoimen edustajana kannattaa hypätä maailmalle oppimaan uutta? Mitä olen oppinut ulkomailla pelastustoimesta? Mitä voimme oppia? Tämä blogitekstini sisältö perustuu Palopäällystöliiton tarjoamiin ja minun niihin tarttumiin kansainvälisiin mahdollisuuksiin vuosilta 2018 (Helsingborg, Ruotsi), 2022 (Odense, Tanska) ja 2023 (Helsinki, Suomi).

Elämme aikakautta, jossa tunnistetaan ja tunnustetaan elinikäinen oppiminen, eikä mikään asia tule koskaan valmiiksi ilman, että sitä voisi johonkin suuntaan hienosäätää.

– Eemu Hyvönen –

Miksi kannattaa lähteä oppimaan maailmalle oppimaan uutta?

Teknologia kehittyy, ilmasto muuttuu ja vallitsevat riskit ovat yhä dynaamisempia ja hankalammin ennakoitavissa. Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat esimerkiksi muuttaneet käsitystämme liikenneonnettomuuksien luonteesta. Jännittynyt geopoliittinen tilanne on muodostanut uusia tulokulmia, mistä pelastustoimen tulisi selviytyä kriisitilanteessa. Myös ihmisten tavoitettavuus on muuttunut, kun ihmisiä pitäisi kohdata yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatta. Tämä asettaa turvallisuusviestinnälle ja neuvonnalle uusia haasteita. Listaa toimintaympäristön muutoksista voisi tietenkin jatkaa loputtomiin, mutta keskeistä on tunnistaa keskeiset kehityssuunnat.

Mitä olen oppinut ulkomaanmatkoilla?

Retkeily maailmalla on, ainakin omalla kohdallani, tuonut syvyyttä oman ammattitaidon ja ajattelutavan kehittämiseen. Pääsin Palopäällystöliiton kautta osallistumaan vuonna 2022 Pohjoismaisen palopäällystön opintoviikolle Tanskan Odenseen ja tuolta reissulta jäi käteen, esimerkiksi itselleni uudenlainen ajattelutapa tukea ennaltaehkäisevää työtä ja pelastustoiminnan edellytyksiä. Myös pelastustoiminnan johtamisen saralla Odensen-matka tarjosi muun muassa käsityksiä erilaisista johtamisjärjestelmistä ja ymmärrystä, mitä hyvää ja mitä kehitettävää meillä Suomessa voisi olla.

Odensen-matka tarjosi muun muassa käsityksiä erilaisista johtamisjärjestelmistä ja ymmärrystä, mitä hyvää ja mitä kehitettävää meillä Suomessa voisi olla.

– Eemu Hyvönen –

Mainitsemani geopoliittisen tilanteen saralta tutustumismatka muiden Pohjoismaiden (nyk. myös NATO-maiden) auttoi myös ymmärtämään kokonaisvaltaisemmin pohjoismaisen siviilivalmiuden tilaa. Otetaan myös huomioon sekin seikka, että kansainvälisen pelastustoiminnan mahdollisuus puolin ja toisin on entistä todennäköisempää, joten siksi myös on hyvä tuntea lähivaltioiden pelastustoimen erityispiirteitä. Lyhyehkö matkakirjoitukseni löytyykin Palopäällystö-lehdestä joululta 2022!

Mitä voimme oppia tulevaisuudessa?

Kuten mediasta olemme valitettavasti saaneet lukea Ruotsin niin kutsutun jengirikollisuuden räjähdysmäisestä kasvusta, muistan hyvin vuodelta 2018 Helsingborgin Pohjoismaisen palopäällystön opintoviikolta erään simuloidun harjoituksen. Siinä käytiin läpi poliisin johtamaa ampuma-asevälikohtausta, johon integroitui pelastustoimi tahallaan sytytettyjen tulipalojen osalta. Vastaavaa teemaa käsiteltiin myös vuonna 2022 Odensessa, jossa peilattiin Ruotsin ja Tanskan eräitä asuinalueita, joihin pelastustoimi joutuu ihan päivittäisilläkin tehtävillä tukeutumaan poliisin suojaukseen.

Suomessa on vahva kunnioitus ja arvostus pelastustoimea kohtaan, mutta historia on osoittanut, että ikävätkin ilmiöt valitettavasti leviävät jossain kohtaa tänne meillekin. Sen vuoksi pidänkin tärkeänä hakea kansainvälisiä oppeja pelastusalalla ja oppia muiden Pohjoismaiden kokemuksista ja vahvistaa entisestään tiivistä viranomaisyhteistyötä, joka on meidän vahvuutemme. Luotetaan vahvuuksiimme ja vahvistetaan kehityskohteitamme ennakoivasti ja vahvistetaan ennalta ehkäisevää työtä, jolla estetään muiden muassa syrjäytymistä yhteiskunnassa.

TOP 3 -kokemukset ulkomailta

  1. Kontaktit ulkomaille (Ruotsissa esimerkiksi erinomaisia kokemuksia uusista sammutustekniikoista)
  2. Toiminta muuttuvassa globaalissa toimintaympäristössä (uudet riskit ja vaikuttamismahdollisuudet niihin)
  3. Näkemys suomalaisen pelastustoimen tilasta ja mitä kaikkea meillä onkaan hyvin (tosiasiassa meidän järjestelmä kestää hyvin kansainvälisen vertailun)

Suosittelen lämpimästi hakeutumaan Palopäällystöliiton kautta mukaan kaikkeen kansainväliseen toimintaan, lyhyempään tai pidempiaikaiseen toimintaan, sillä kuten edellä kävi ilmi, monenmoista oppia sitä maailmalta tarttuu.

Kannattaa esimerkiksi seurata aina vuoden alussa Palopäällystöliiton kautta haettavana olevaa paikka FEUn kansainväliseen palopäällystön kehittämisohjelmaan, ODP:hen!

Eemu Hyvönen

Blogitekstin kirjoittaja:

Eemu Hyvönen
apulaispalopäällikkö
Varsinais-Suomen pelastuslaitos

➔ X: @eemuhyvonen
➔ email: etunimi.sukunimi@varha.fi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *