Etusivu > STT Uutiset > Koulun arki edellyttää turvallisuusjohtamista – Opetusalan turvallisuusfoorumin julkilausuma

Koulun arki edellyttää turvallisuusjohtamista – Opetusalan turvallisuusfoorumin julkilausuma

STT Uutiset

Oikea asenne ja riittävät resurssit sekä yhteistyö eri toimijoiden ja kodin välillä mahdollistavat tasa-arvoiset oppimisjärjestelyt ja opiskelurauhan. Tämä tarkoittaa laajimmillaan isoa ja monialaista yhteistyötä oppilaitosten, sosiaalihuollon, terveystoimen, viranomaisten, järjestöjen ja perheiden kesken.

Turvallisuus kuuluu kaikille. Turvallisen oppimisympäristön kehittäminen ja turvallisuuden tunteen lisääminen varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle ja vapaaseen sivistystyöhön on tärkeää.  Oikea asenne ja riittävät resurssit mahdollistavat tasa-arvoiset oppimisjärjestelyt ja opiskelurauhan.

Koulun arki edellyttää turvallisuusjohtamista. Rehtorin työtä oppilaitoksen turvallisuusjohtajana tulee edistää koulutuksella. Kokonaisvaltaisen turvallisuusjohtamisen välttämätön osa on sidosryhmäyhteistyö ja turvallisuusajattelun integroiminen sekä kriisitilanteisiin että kaikkien toimijoiden arkeen. 

Oppivelvollisuusikää on nostettu. Oppilaitokset tarvitsevat resursseja voidakseen kohdata kasvaneet opiskelijamäärät ja huonosti voivien nuorten tarpeet. Kouluun tarvitaan pysyviä ja turvallisia aikuisia nuorille, erityisesti nivelvaiheisiin. Opetusalan turvallisuusfoorumi haluaa muistuttaa myös, että oppijoiden hyvinvointi liittyy perheiden tukemiseen ja vastuullisen vanhemmuuden vahvistamiseen.

21. Opetusalan turvallisuusfoorumi kokosi 7.–9.5.2025 yhteen yli 100 osallistujan monipuolisen joukon sivistyksen ja koulutuksen turvallisuuden kehittämisestä kiinnostunutta. Vuodesta 2005 pidetyn foorumin järjestänä toimii Suomen Palopäällystöliitto, ja ohjelman laadinnassa ovat mukana Opetushallitus, aluehallintovirastot, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen Ammattikoulutuksen Johtajat SAJO ry, Suomen Rehtorit ry, Kuntaliitto, Pelastusopisto, Helsingin pelastuskoulu ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

>> Lue lisää Opetusalan turvallisuusfoorumista

71159611