Pelastustoimen venekoulutus, missä menet?
Keulatäkillä-blogisarjassa käsitellään pelastustoimen venekoulutusta ja laajemmin venetoimintaa erilaista näkökulmista. Blogitekstejä kirjoitetaan koko PETOVEKO-hankkeen ajan.
Pelastustoimen oman substanssin tunnistava venekoulutus on huutanut poissaoloaan kauan. Koulutus on ollut pirstaleista ja siinä on merkittäviä pelastuslaitoskohtaisia ja paloasemakohtaisia eroja niin koulutuksen sisällön kuin määränkin suhteen. Yli 10-metristen alusten päälliköiden koulutus on toteutettu yhdessä merenkulun oppilaitosten kanssa, mutta kun mennään kokoluokassa alaspäin, ei määrämuotoista koulutusta käytännössä ole ollut.
Venetoiminta ja merenkulku on oma professionsa ja pelastustoiminnan sisällä oleva selkeä erityisosaamisalue. Onko venetoiminta sen aiemman rahoituspohjan vuoksi mielletty osaksi öljyntorjuntaa, jolloin toiminnan monivivahteisuus, laaja säädöspohja ja vaativuus ovat jääneet huomiotta?
Pelastuslaitosten keinoja venetoimintaosaamisen kehittämisessä
Viime vuosina venekoulutuksen kehittämisen saralla on useammalla pelastuslaitoksella kuitenkin tehty hartiavoimin töitä. Nostan tässä esiin muutaman itselleni tutun esimerkin.
Helsingin kaupungin pelastuslaitos valmisteli yhteistyössä Traficomin kanssa pelastustoimelle oman koulutusjärjestelmän koneenhoitajakoulutukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että pelastuslaitokset voivat kouluttaa omalla koulutusjärjestelmällä kaikki yli kymmenmetristen alusten koneenhoitajat (tai konepäälliköt) alle 750 kw tehoisiin aluksiin tietyin reunaehdoin. Koneenhoitajan koulutusjärjestelmäprojektin tuotteena syntyi myös mahdollisuus korvata praktiikkaa ohjatulla harjoittelulla sekä kone- että kansiosaston tehtäviin. Koulutusjärjestelmän omistaa sisäministeriö, joka myös myöntää luvat koulutusjärjestelmän käyttöön pelastuslaitoksella.
Etelä-Savon pelastuslaitoksella puolestaan on kehitetty venetoiminnan peruskoulutusta kurssimuotoisena koulutuksena. Koulutuksen kehittäminen sai alkunsa vuonna 2018 ja kurssi on nykyään vakiintunut osa pelastuslaitoksen koulutusjärjestelmää. Niin sanotun Pelastus- ja öljyntorjunta-aluksella työskentelyn perusteet -kurssin tarkoituksena on kouluttaa kurssilaisille perustiedot ja -taidot venetoimintaan ja pätevöittää työskentelemään miehistötehtävissä pelastuslaitoksen aluksilla.
PETOVEKO – Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutus käynnistyy
Palopäällystöliiton hallinnoima PETOVEKO-hanke on jatkumoa Etelä-Savon pelastuslaitoksen venetoimintakoulutuksen kehittämistyölle ja hankkeen tavoitteena onkin kehittää edelleen pelastustoimen venetoiminnan peruskoulusta ja koulutusmateriaali sekä tarjota kurssi hyödynnettäväksi pelastuslaitoksille kouluttajakoulutusten kautta.
Kouluttajakoulutukset pidetään keväällä 2025 Bågaskärissä ja Rantasalmella ja syksyllä 2025 Vaasassa ja Tampereella. Ilmoittautuminen koulutuksiin päättyy 31.1.2025.
Blogitekstin kirjoittaja:
Ville Tuovinen
hankeasiantuntija
PETOVEKO-hanke
Suomen Palopäällystöliitto
ville.tuovinen@sppl.fi
Kommentit