Etusivu > Blogi > Ensimmäinen valtakunnallinen Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutus onnistui erinomaisesti Bågaskärissä!

pelastajia veneissä harjoituksissa

Ensimmäinen valtakunnallinen Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutus onnistui erinomaisesti Bågaskärissä!

Blogi


Keulatäkillä-blogisarjassa käsitellään pelastustoimen venekoulutusta ja laajemmin venetoimintaa erilaista näkökulmista. Blogitekstejä kirjoitetaan koko PETOVEKO-hankkeen ajan.

PETOVEKO*-hankkeen järjestämä ensimmäinen venetoiminnan perusteiden kouluttajakurssi järjestettiin toukokuun alussa Inkoon edustalla ulkosaaristossa. Kurssin järjestelyssä tukeuduttiin Bågaskärissä sijaitsevaan Meripelastusseuran koulutuskeskukseen, joka tarjosi hyvin toimivat ja merelliset puitteet kurssille.

Osallistujia koulutukseen oli neljältä eri pelastuslaitokselta, yhteensä 16 kurssilaista. Kouluttajat ja hanketyöryhmä ovat tehneet yli vuoden valmistelutyötä koulutusaineistojen, harjoitussuunnitelmien ja muiden järjestelyiden eteen, ja nyt pääsimme testaamaan kokonaisuutta käytännössä. Monilla kurssilaisilla oli jo valmiiksi vahva osaaminen ja pitkä kokemus meritoiminnasta, alustyöskentelystä ja öljyntorjunnasta.

Pelastajia pelastusaluksella.

Monipuolinen venetoiminnan koulutussisältö

Sääolosuhteet vaihtelivat koulutuksen aikana ja merivesi oli vielä hyvin viileää, mutta hyvät suojavarusteet ja turvalliset toimintatavat mahdollistivat harjoitteiden sujuvan suorittamisen. Kurssilla harjoiteltiin nimensä mukaisesti venetoiminnan perustaitoja eli muun muassa merimiestaitoja, reittisuunnittelua, ohjaamoyhteistyötä, ankkurointia, hinausta, etsintätekniikkaa, alustekniikkaa, pelastautumista ja pelastuslautalla toimimista. Harjoituskalusto ja kurssiveneet saatiin kurssin käyttöön Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Kurssilla oli vieraana sisäministeriön pelastusylitarkastaja Ville Estlander, joka kertoi osallistujille merellisten suorituskykyjen tärkeydestä ja pelastustoimen venekoulutusnäkymistä. Estlander kiitteli ja kannusti kurssilaisia sekä kouluttajia ammattimaisesta toiminnasta. Koulutus oli ensimmäinen tällä sisällöllä ja mallilla järjestetty, mutta se sujui suunnitelmien mukaan ja onnistui erittäin hyvin. Koulutuspalautteet olivat kiitettävää tasoa ja antoivat kouluttajille ja hanketyöryhmälle entisestään uskoa, että olemme tehneet oikeita asioita ja pelastustoimen venetoiminnan koulutukselle on valtakunnassa tarvetta.

Näkymä veneen ohjaimista ja plotterista.

Koulutuspalautteet olivat kiitettävää tasoa ja antoivat kouluttajille ja hanketyöryhmälle entisestään uskoa, että olemme tehneet oikeita asioita ja pelastustoimen venetoiminnan koulutukselle on valtakunnassa tarvetta.

– Iivari Valkonen –

Tyytyväisiä osallistujia

Ensimmäisestä kouluttajakoulutuksesta kerätty koulutuspalaute osoittaa, että koulutuksen sisältö vastasi odotuksia. Palautteen asteikko oli 1–5:

  • Yleisarvosana: 4,94
  • Järjestelyt ja aikataulut: 4,88
  • Kouluttajien asiantuntemus: 4,94
  • Kouluttajien koulutustaidot: 4,88
  • Koulutusmateriaalit: 4,81
  • Veneiden ja muun kaluston soveltuvuus: 5,00
  • Harjoitusrastipaikat: 4,88
  • Muut resurssit ja tilajärjestelyt: 5,00

Mitä palautteissa kiitettiin erityisesti:

  • Ehjä kurssikokonaisuus, sujuva läpivienti, aikataulutus ja nousujohteisuus
  • Kouluttajien kyky heittäytyä ja soveltaa olosuhteiden muuttuessa
  • Kouluttajien asiantuntemus ja koulutustaidot
  • Sopivat koulutussisällöt ja sopivasti pedagogista asiaa kouluttajakurssilla
  • Kokonaisuus hiveltävää katseltavaa
venekouluttajakoulutuksen kurssilaisia sisätiloissa suojavarusteisiin tutustumassa.
KUVA: Koulutukseen osallistuvat tutustumassa venetoiminnan suojavarusteisiin.

Uutta, yhtenäistä venetoiminnan osaamista koko valtakuntaan

Kaikki 16 kurssilaista valmistuivat tästä Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutuksesta ja saivat Kurssinjohtajan ja kouluttajan oppaan. He pääsevät nyt jalkauttamaan venetoiminnan koulutusta oman pelastuslaitoksensa alueella uusilla, yhteneväisillä eväillä.

Seuraavaksi vuorossa on Rantasalmella Järvisydämessä järjestettävä kouluttajakoulutus. Hanketyöryhmä työstää kevään kurssien kokemusten ja palautteiden perusteella vielä tarvittavia muutoksia koulutusaineistoon ja harjoitteisiin syksyn koulutuksia varten. Kesällä kouluttajat ehtivät innokkaina veneilyn harrastajina toivottavasti myös rentoutua ja viettää aikaa vesillä. Syyskuussa 2025 järjestetään hankkeen kaksi jälkimmäistä kouluttajakoulutusta Vaasassa ja Tampereella. Syksyllä julkaistaan myös kattava Pelastuslaitoksen venetoiminta -käsikirja.

Iivari Valkonen kurssinjohtajan opas kädessään.
KUVA: Hankepäällikkö Iivari Valkosella on kädessään tuore kurssinjohtajan opas Pelastustoimen venetoiminnan koulutuksiin. Kuva: Kimmo Kaisto

Suuri kiitos kouluttajina toimineelle hanketyöryhmälle erinomaisesta koulutuskiertueen aloituksesta ja laadukkaan koulutusaineiston tuotannosta. Kiitokset saavat myös kurssilaisten osaaminen ja aktiivisuus sekä pelastuslaitosten ja sisäministeriön tuki hankkeen edistämiseen ja pelastustoimen venetoiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen!

– Iivari Valkonen –

*PETOVEKO – Pelastustoimen venetoiminnan kouluttajakoulutus

Palopäällystöliiton hallinnoima PETOVEKO-hanke on jatkumoa Etelä-Savon pelastuslaitoksen venetoimintakoulutuksen kehittämistyölle ja hankkeen tavoitteena onkin kehittää edelleen pelastustoimen venetoiminnan peruskoulusta ja koulutusmateriaali sekä tarjota kurssi hyödynnettäväksi pelastuslaitoksille kouluttajakoulutusten kautta.

Kouluttajakoulutukset pidetään keväällä 2025 Bågaskärissä ja Rantasalmella sekä syksyllä 2025 Vaasassa ja Tampereella. Ilmoittautuminen koulutuksiin päättyi 31.1.2025. Kysy mahdollisista vapaista paikoista.

Iivari Valkonen

Blogitekstin kirjoittaja:

Iivari Valkonen
hankepäällikkö, kurssinjohtaja
PETOVEKO-hanke
Suomen Palopäällystöliitto

iivari.valkonen@sppl.fi