Psyykkinen työhyvinvointi

Palopäällystöliiton työhyvinvoinnin koulutukset ja työpajat
Kriisissä olevan kohtaaminen
Verkkokoulutus
Jälkipurkuohjaajakoulutus (defusing)
Original Sokos Hotel Vantaa, Vantaa
Pelastusalan posttraumatyöpaja – syksy 25
Spa Resort Peurunka, Laukaa
Pelastusalan posttraumatyöpaja päällystölle
Spa Resort Peurunka, Laukaa
Posttraumatyöpaja
Posttraumatyöpaja on kolmen päivän mittainen tiivis tapahtuma, jossa käsitellään työkykyyn vaikuttavaa yksittäistä tai kumulatiivista voimakasta psyykkistä kuormitusta tai traumaa. Posttraumatyöpajassa on vahva vertaistuellinen henki, jota syvennetään pienryhmäkeskusteluissa ja yhteisissä toiminnoissa. Yksilökeskusteluja käydään kokeneiden ammattilaisten kanssa, jotka käyttävät erilaisia keinoja trauman ja kuormituksen purkamiseen, esimerkiksi EMDR- eli silmänliiketerapiaa. Lisäksi posttraumatyöpajassa on luentoja muun muassa psyykkiseen kuormitukseen ja stressiin liittyen sekä niiden erilaisista vaikutuksista.
Työnohjaus
Työnohjaus on työn tarkastelua ja pohdintaa itsenäisesti ja ryhmässä. Se on vertaistuen saamista muiden samaa työtä tekevien tai samassa tehtävässä olevien kautta. Se on vaikeiden asioiden purkamista ja haasteellisten asioiden jakamista, mutta myös positiivisten asioiden huomioimista. Työnohjauksessa pohditaan paljon sitä, mitä ongelmille voi tehdä ja myös sitä, mitä hyvää siinä on. Työnohjauksessa tarkastellaan työtä monipuolisesti työssäjaksamisen ja työn mielekkyyden parantamiseksi. Se on pitkäaikainen prosessi, mikä auttaa jaksamaan, kehittää omia ajatusmalleja ja antaa erilaisia näkökulmia asioiden käsittelyyn.
Jälkipurku
Jälkipurku eli defusing on ryhmässä käytävä, noin 20–60 minuuttia kestävä työtehtävän purku. Se on tarkoitus järjestää pelastustehtävissä tai ensihoidossa samalla keikalla olleille ja mielellään saman vuoron aikana. Jälkipurussa käydään läpi tosiasiat, eli faktat, mitä tehtävään liittyen on tapahtunut, jotta oma ajatusmaailma pystyy käsittelemään asiat oikeiden tietojen perusteella. Jälkipurun tarkoituksena on antaa vertaistukea, käydä läpi stressin erilaisia vaikutuksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä pohtia selviytymiskeinoja niihin.
Vertaispurku
Vertaispurku on noin 20–90 minuuttia kestävää yksilöpurkua samaa työtä tekevän kanssa. Vertaispurussa käsiteltävä asia on voinut tapahtua milloin tahansa. Koska kuormittavat tapahtumat voivat vaikuttaa minäkuvaan tai työnkuvaan, ne voi olla hyvä purkaa yksilöllisesti vertaisen kanssa. Tarkoitus on madaltaa kuormitusta ja pohtia tilanteen selviytymiskeinoja. Jälkipurkutoimien tarkoituksena on myös pohtia jatkotoimien tarvetta.
Psyykkisissä jälkipurkutoimissa kaikki kerrottu ja kuultu on ehdottoman luottamuksellista.
Lisätiedot
Saku Sutelainen
erityisasiantuntija
p. 044 7567 112
saku.sutelainen@sppl.fi