Opintopäivät

Etusivu > Palopäällystöpäivät 2023

Palopäällystöpäivät 2023

Oulun kaupunginteatteri, Kaarlenväylä 2, Oulu, 90015

Osallistuminen päättyy

Ilmoittaudu

Tervetuloa Tolokun Palopäällystöpäiville – tiedät mistä puhutaan ja miksi!

Monipuolinen ja ajankohtainen ohjelma käynnistyy tuttuun tapaan Varautumisen seminaarilla, jonka puhutteleva teema on Pelastustoimi sodassa. Päivän keskusteluissa tarkastellaan asiantuntijoiden johdolla laaja-alaisesti pelastustoimen roolia nopeasti muuttuneessa toimintaympäristössä.
Itse Palopäällystöpäivien ensimmäisenä päivänä pohditaan hyvinvointialueiden käynnistymistä ja resurssien turvaamista juuri eduskuntavaalien alla, keskustellaan ensihoidon ja ensivasteen tulevaisuudesta sekä pohditaan työyhteisön selviämistä kriiseistä. Toisen päivän aikana luodaan katsaus pelastusalan kansainvälistymiseen, tarkastellaan rakennuspalojen sammuttamista tekniikan, taktiikan, työturvallisuuden ja kokonaisvahinkojen kannalta. Ohjelmaan on jätetty aikaa myös Päivän polttaville aiheille sekä keskusteluille alan tärkeiden kumppaneiden kanssa.

Osallistumismaksut

Kolmen päivän kokonaisuus (ti-to) liiton jäseniltä 645 €, muilta 750 €, kaksi päivää (ti-ke tai ke-to) jäseniltä 450 muilta 520 € ja yksi päivä jäseniltä 275 €, muilta 310 €. Opiskelija ja eläkeläisjäsenten osallistumismaksu 55 euroa/päivä.
HUOM! Ennakkovaraajan alennus 20.1. saakka koodilla ebppp2023 15 %.

Palopäällystöpäivät on parasta paikanpäällä nautittuna, mutta luonnollisesti osallistua voi myös etänä. Osallistumismaksu sisältää osallistumisoikeuden tilaisuuteen, striimin ja tallenteen sekä ohjelman mukaiset tarjoilut.

Majoitus

Olemme varanneet osallistujille majoituskiintiön Radisson Blu Hotel Oulusta. Majoitushinnat: 1 hengen huone 136 € / vrk ja 2 hengen huone 156 € / vrk.
Varaukset kiintiötunnuksella SPPL2023 suoraan Radisson Blu Hotel Oulun myyntipalvelusta puhelimitse +358 20 1234 730 tai sähköpostilla sales.oulu@radissonblu.com. Majoitusvaraukset kiintiöstämme kannattaa tehdä 6.2. mennessä, jonka jälkeen kiintiö vapautuu asteittain ja umpeutuu 6.3.
HUOM! Jokainen vastaa itse omista majoitusvarauksistaan ja -kuluistaan.

21.3. Palopäällystöpäivät, varautumisen teemaseminaari - Pelastustoimi sodassa

09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi

10.00 Avaus
Katja Ahola, Varautuminen ja väestönsuojelu -jaoston puheenjohtaja

10.05 Avauspuheenvuoro

10.30 Keskustelu: Tuli-isku 2020: näkökulmia tuhovaikutuksesta ja yhteiskunnan varautumisesta
Miltä kirjan teemat ja skenaariot näyttävät 19 vuotta sen kirjoittamisen jälkeen?
Keskustelijoina kirjan kirjoittaneet pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, sisäministeriö ja prikaatikenraali Vesa Valtonen.

Kommenttipuheenvuorot aiheeseen:
Jaakko Wallenius, Elisa (Viestintäverkot)
Catharina Candolin, OP-ryhmä (Kyber)
Karri Kinisjärvi, Puolustusvoimat (CBRN)

Juonto  Katja Ahola

12.00 Lounas

13.00 Media sodassa

Alustus: Media taistelukentällä
Jyrki Guttorm, turvallisuuspäällikkö, Yleisradio

Kommenttipuheenvuoro
Kirjeenvaihtaja

Keskustelu
Riikka Heikkilä, aluetoimituksen päällikkö, YLE Lappi
Nina Järvenkylä, viestintäasiantuntija, Helsingin pelastuslaitos
Jyrki Guttorm

Juonto Harriet Lonka.

14.15 Kahvi

14.45 Yhteiskunnallisena kysymyksenä: Mitä on suoja ja mitä on suojautuminen?

Alustus: Väestönsuojien tilannekuva
Jarkko Häyrinen, pelastusylitarkastaja, sisäministeriö

Näkökulmat aiheeseen
Kaupunki: Minna Liimatainen, valmiuspäällikkö, Helsingin kaupunki
Yritys: Jouni Forsman, rakennuspoolin puheenjohtaja
NATO: Ville-Veikko Pitkänen, erityisedustusto NATOssa
Puolustusvoimat: Avoinna

Juonto Petri Parviainen

16.15 Seminaarin päätös


17.00 Palopäällystöliiton kevätliittokokous


22.3. Palopäällystöpäivät

9.00 Rekisteröityminen ja näyttely avautuu

10.00 Tervetuloa tolokun Palopäällystöpäiville
Juontaja  Päivi Kääntä-Piispanen

Avauspuhe

Yhteistyöllä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta asukkailla ja yhteisöille
Maaliskuussa hyvinvointialueet ovat tuottaneet palveluita noin kolmen kuukauden ajan. Miltä uudistus näyttää ensimmäisten kuukausien jälkeen ja millaiset ovat tulevaisuuden näkymät juuri eduskuntavaalien alla.
Aiheesta keskustelemassa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Tölli, pelastusjohtaja Petteri Jokelainen ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto sekä vaaligalluppien kolmen suurimman puolueen puoluesihteerit Kristiina Kokko (KOK), Antton Rönnholm (SDP) ja Arto Luukkanen (PS).

11.30 Lounastauko ja tutustuminen kumppaniyrityksiin

13.00 Ensihoito ja ensivaste – Miltä tulevaisuus näyttää?
Mikä on ensihoitopalvelun kansallinen visio ja tavoitetila? Miten eri toimijoiden väliset synergiat nähdään tulevaisuudessa? Näillä linjauksilla on suuret vaikutukset muun muassa pelastajakoulutuksen sisältöihin ja sitä kautta pelastusalan koulutusuudistuksen toimeenpanoon.

Alustus aiheeseen: Lasse Ilkka, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö

Aiheesta Lasse Ilkan kanssa keskustelemassa muun muassa toimialajohtaja Mirja Annala Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, ensihoidon ylilääkäri, linjajohtaja Markku Kuisma HUS, pelastuspäällikkö Matti Isotalo Pirkanmaan pelastuslaitokselta sekä koulutuspäällikkö Kimmo Laurila Pelastusopistosta.

14.30 Kahvitauko ja tutustuminen kumppaniyrityksiin

15.15 Työyhteisön selviäminen kriiseistä
Työyhteisöissä kohdataan jatkuvasti isompia ja pienempiä kriisejä. Ihmiset kokevat nämä tilanteet eri tavoin, osa jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, toisille asioiden jäsentely on huomattavasti raskaampaa ja pitkäkestoisempaa.
Pelastustoimessa, samoin kuin SOTE palveluissa jatkuva kriisitilanne on ollut päällä keväästä 2020. Samanaikaisesti on käyty läpi historiallisen suuri hallintouudistus, johon on liittynyt muun muassa henkilöstön siirtymisiä uusiin yksiköihin, uusien taitojen opettelua ja uudenlaisia vaatimuksia. Myös asiakkaiden odotuksen palvelun laatua kohtaa ovat kohonneet samalla kun alat kärsivät työvoimapulasta.

Miten organisaation toipumista voidaan tukea?
Aiheesta keskustelemassa työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitokselta, projektipäällikkö S aku Sutelainen Palopäällystöliitosta, pelastusjohtaja Markus Aarto Lapin pelastuslaitokselta ja henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

16.25 Pelastusalan viestintätekopalkinnon julkistaminen 

16.30 Yhteenveto päivästä

Get together näyttelyalueella

19.00 Oulun kaupungin vastaanotto


23.3. Palopäällystöpäivät

09.00 Pelastustoimi kansainvälistyy
Osuuden aluksi pelastusosaston EU- ja kansainvälisten asioiden yksikön johtaja Pauliina Eskola alustaa mitä KV-asioissa on meneillään ja miten valmisteltavat asiat konkretisoituvat lähitulevaisuudessa.

Alustuksen jälkeen siirrytään keskusteluun, jossa tarkastellaan kansainvälisyyttä kotimaisen pelastusalan ja toimintaan osallistuvan henkilön näkökulmasta. Keskustelussa mukana kehittämispäällikkö Teemu Veneskari, vs. palomestari Mikko Saastamoinen, pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, erityisasiantuntija Pekka Tiainen,  jotka kaikki ovat aktiivisesti mukana kansainvälisessä toiminnassa useissa eri rooleissa.

10.00 Tauko ja tutustuminen kumppaniyrityksiin

10.30 Rakennuspalojen sammutustekniikka murroksessa
Pienpisarasammutusmenetelmä on vallitseva sammutustekniikka lähes 30 vuotta mutta se ei ole läheskään aina palon hallinnan tai työturvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. Rakennuspalon sammuttamista tulee kuitenkin käsitellä laajemmin myös sammutustaktiikan, pelastustoiminnan johtamisen, rakenteellisen paloturvallisuuden, palontutkinnan ja työturvallisuuden näkökulmasta.

Aiheeseen alustavat yliopettaja  Ismo Huttu Pelastusopistolta ja palopäällikkö Pasi Paloluoma Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. Alustuksen jälkeen mukaan keskusteluun liittyvät erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi sisäministeriöstä, tutkija Juha Laitinen Pelastusopistolta ja projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

12.00 Lounas ja tutustuminen kumppaniyrityksiin

13.00 Päivät polttavat aiheet

14.30 Palopäällystöpäivien yhteenveto ja vuoden 2024 Palopäällystöpäivien julkistaminen

Päätöskahvit

Huttu Ismo
Yliopettaja, pelastustoiminta, Pelastusopisto